Kleppmelk

klepp

Kleppmelk, klæppmælk, bollemelk. Den ultimate nord-norske comfort food. Som en klem i matform. Nydelige, kleimete melboller i tykk, varm melk med et forførende dryss kanel på toppen. Perfekt dersom du skal invitere noen på middag. Er ungenes livrett, og gir meg alltid deilige bestemorvibber.

Kleppmelk er latterlig lett å lage, men krever full konsentrasjon fra første stund. Vi har med kokende melk å gjøre, så her kan ting fort bli svidd eller koke over. Med andre ord: sørg for at du har kjøkkenet for deg selv i tilberedningsfasen.

Lag det i dag. Da blir dagen mye bedre. Jeg lover.


Kleppmelk til 3-4 personer

1,7 l helmelk
1/2 teskje salt

2 egg
1 dl sukker
1 ts vaniljesukker
1/2 ts bakepulver
1 klype salt
2 dl melk
4,5 dl mel


Slik gjør du:

Hell 1,7 liter helmelk (ja, det må være helmelk) i en tykkbunnet kasserolle og tilsett en halv teskje salt. Dette skal kokes opp, så følg med. Rør rundt i bunnen av kasserollen og ikke la det koke over. Når melka koker skrur du ned på varmen slik at den fortsetter å småkoke/syde.

Mens melka koker opp kan du lage røra. Ta en bolle og bland to egg, en desiliter sukker, en teskje vaniljesukker, en halv teskje bakepulver, en klype salt sammen med to desiliter melk. Når dette er godt blandet rører du inn ca 4,5 desiliter mel. Dette skal ligne på en veldig tykk vaffelrøre.

Så kommer den delen der du må ha tunga rett i munnen, forming av kleppene. Bruk to spiseskjeer til å lage små klumper (på størrelse med en cherrytomat) som du slipper oppi den sydende (ikke kokende) melka. Ta opp røre med den ene skjea, og skyv den nedi melka med den andre. Slipp kleppene litt rundt omring i melka så ikke alle blir liggende oppå hverandre.

Når du er fri for røre tenker du nok at dette har blitt en eneste stor klepp som ligger og sturer nedi melka, men her er det noe magisk som skjer. Om du bare venter et par minutter, og lar kleppene sette seg litt (her er det viktig at du har lav varme på platen, ellers så svis de nederste kleppene) kan du veldig forsiktig begynne å røre i gryta. Da vil kleppene slippe taket i hverandre og flyte opp som små Kleopatraer i sitt lille melkebad.

Etter hvert som kleppene kokes kan man røre litt hardere, men ikke knus de små melbollene med for brå bevegelser. Etter ca 30 minutter vil melken ha tyknet, og kleppmelken er klar for servering.

Herligheten serveres i en dyp tallerken, til middag (litt på samme måte som risengrynsgrøt), med et dryss kanel og eventuelt litt ekstra sukker.

Lykke til!

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar