Feminist? Javisst!

feministjavisstDa jeg var litt yngre var det lett å svare på spørsmålet om hvorfor jeg var feminist. «Fordi jeg har en hjerne» var standardsvaret.

I dag føler (dessverre) jeg et behov for å forklare og eksemplifisere noe mer. Jeg er feminist fordi jeg vil at guttene mine skal vokse opp i et samfunn der det er helt naturlig at de får være like mye sammen med (og får like mye ansvar for) ungene sine. Jeg er feminist fordi damer fremdeles tjener 85% av det menn tjener. (Og nei, det betyr ikke at det er damenes oppgave å bli flinkere å forhandle lønn og å velge seg bedre betalte yrker. Som Madeleine, Marta og Jenny så treffende sier det i F-ordet: «Dette er personlige løsninger på strukturelle problemer» – og det hjelper egentlig ingen andre enn deg selv.) Jeg er feminist fordi folk faktisk påstår at «likestillingen har kommet for langt». Jeg er feminist fordi Arbeiderpartiet trenger en dame på toppen. Jeg er feminist fordi å kaste som ei jente, å kjøre bil som en dame og å være kvinnelig leder gjerne betyr å gjøre disse tingene dårlig – uavhengig om det er en gutt eller en jente som gjør det. Og hundre andre grunner. Blant annet at jeg har en hjerne.

Det var lettere å komme unna med «Fordi jeg har en hjerne»-argumentet da jeg var 20. Når jeg er 35 forventer folk jeg skal forklare hvorfor. Men jeg må innrømme at jeg er litt lei av å diskutere om vi har et problem, fremfor å diskutere hvordan det skal løses.

Om du mangler argumenter eller synes det er vanskelig å formulere dem selv er det lov å låne ordene til kloke hoder. Derfor kan jeg anbefale:

Nye feministbøker:

For retro-feminisme fra nittitallet:

  • Råtekst – ( Den norske fittstimen. Ligger i sin helhet på Nasjonalbibliotekets sider. Kult.)
  • Fittstim (Finner du den må du kjøpe den. Coveret alene er verdt det.)

Klassikere:

  • Egalias døtre (En verden styrt av kvinner? Faktisk så utenkelig at det er slitsomt å lese om. Grøss.)
  • Det annen kjønn (For de med noen studiepoeng fra SV-fak og andre nerder.)

Inspirerende nettsider:

  • Det feministiske bloggkollektivet Maddam.
  • Det feministiske tidsskriftet Fett.

Se også:

  • HBO-serien Girls (Veldig bra om du vil få feminisme (og mye annet bra) gjennom TVn.)
  • Podcasten Popaganda fra Bitch media (Vittig og fint om og av bra damer.)

Og husk: «Det er ikke føttene dine som er for store. Det er skoene som er for små.»

 

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar